''Devojka sa bisernom mindjušom'' Trejsi Ševalije

''Devojka sa bisernom mindjušom'' je roman zasnovan na prici o nastanku cuvene Vermerove slike.
-Radnja pocinje 1664. godine kada Grit (glavni lik ovog romana) pocinje da radi kod Johanesa Vermera i njegove zene.Ona kuva,cisti,pere ves,pegla,ide u nabavke,pravi boje za slikanje...
-Taneke (koja je dugo radila u toj porodici) joj objasni koje poslove treba obavljati.ona je jedina koju je Grit jedno vreme smatrala prijateljicom dok je radila.
-Medjutim Katarina i njena cerka Kornelija,koja je po svojim osobinama licela na majku,nisu joj se svidjale.Katarina se pretvarala da je gazdarica u kuci,dok je to bila njena majka Marija,a Kornelija je s' vremena na vreme pravila nevolje.
-Marthe je bila Gritina miljenica koja je ponekad isla sa njom u nabavku.Ona je bila istih godina kao i Gritina sestra Agnes.
-Agnes je umrla od kuge.Njena sestra je to vrlo tesko prihvatila kao i njeni roditelji.
-Frans,Gritin brat,radio je u fabrici,retko je dolazio kuci,pa je tek kasnije saznao za sestrinu bolest.Grit ga je posecivala,zelela je da dolazi kuci zbog roditelja.
-Odlaskom u nabavku upoznala je Pitera koji je bio mesar,od koga je porodica za koju je radila uzimala meso svakog drugog dana.On je imao sina kojem se svidjala Grit i oni su vremenom sve vise i vise razgovarali.Kasnije je dolazio u istu crkvu kao i ona,upoznao se sa njenim roditeljima i rucao sa njima.
-Volela je odlazak kod roditelja za vikend,da pomaze pri spremanju rucka i donese po nesto sto bi se svidelo njenom ocu,a takodje je volela da prica sa njim o slikama.
-Slikara Vermera u pocetku nije vidjala cesto - on je bio ili u ateljeu ili van kuce.Kasnije mu je pomagala da napravi boje,isla u nabavku stvari koje su mu bile potrebne za slikanjei pozirala.Na kraju slike je trebao da doda zavrsan detalj-biserne mindjuse njegove zene.Kornelija je odvela majku do te slike.Katarina se uznemirila,vikala i plakala,trazila objasnjenje.Grit se u tom trenutku okrenula i otisla.Udala se za Piterovog sina i radila sa njim.

Posle deset godina,nakon sto je slikar Johanes Vermer preminuo,ponovo se vratila u kucu u kojoj je radila.Katarina je procitala njegov testament u kome je on napisao da zeli da ona dobije iste mindjuse sa kojima je pozirala za njegovu cuvenu sliku.Medjutim ona ih nije zelela. Prodala ih je.


''Piter ce biti zadovoljan zbog ostalog novca,zbog toga sto je dug najzad izmiren.Ne kostam ga nista.Dobio je sluzavku besplatno.''


Trejsi Ševalije se proslavila romanom ''Devojka sa bisernom mindjušom''.Film koji je rezirao Piter Verber inspirisan ovom knjigom dobio je tri Oskara u razlicitim kategorijama 2004, i ovecan je brojnim drugim nagradama za filmska ostvarenja.


Knjigu mozete naci u svim laguna knjizarama,kao i na sajtu - www.laguna.rs 

Comments

Popular posts from this blog

Fire walk with me /indication of Twin Peaks tv show/

Sweet Peach Too Faced Review

Some Shops With Aesthetic.Vintage.Grunge Clothes